E-Inclusie is meer dan contrast en grote letters

Een toegankelijke website laten maken

Iedereen verdient een plekje in de online wereld, toch? Bij het bouwen van websites draait het om ervoor te zorgen dat echt iedereen toegang heeft tot wat je te bieden hebt. Of het nu gaat om je bomma die graag je blog leest, je buurman met een visuele beperking, of gewoon jijzelf op je smartphone terwijl je wacht in de rij bij de koffieshop.

E-inclusie, of digitale toegankelijkheid, is van cruciaal belang in de moderne samenleving. Het bouwen van toegankelijke websites speelt hierin een essentiële rol. Toegankelijkheid betekent dat websites en digitale inhoud beschikbaar en bruikbaar zijn voor alle mensen, inclusief degenen met beperkingen zoals visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen. Een inclusieve websites is niet alleen een morele verplichting, maar het vergroot ook het bereik van je doelgroep.

Wij helpen jou aan een website die voor iedereen bruikbaar is, en die er natuurlijk ook nog leuk uitziet. Wil je je website formeel laten erkennen als 100% inclusief? Dan gaan we samen voor het Anysurfer-label!

Waar letten wij op bij de bouw van jouw website?

Toegankelijkheidsnormen

Het voldoen aan internationale normen zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) is de basis voor toegankelijke websites. Deze normen stellen richtlijnen vast voor zaken als tekstalternatieven voor afbeeldingen, goed leesbare tekst, en navigeerbaarheid met toetsenborden. We zitten momenteel aan versie 2.1.

Responsief ontwerp

Het ontwerpen van websites die soepel schalen en zich aanpassen aan verschillende schermformaten en apparaten is essentieel voor een inclusieve gebruikerservaring, vooral voor mensen die mobiele apparaten of schermlezers gebruiken. Dat is trouwens voor iedereen handig :-).

Heldere en eenvoudige navigatie

Het structureren van de website met duidelijke koppen, labels en navigatie-opties helpt alle gebruikers om gemakkelijk door de inhoud te bewegen. De structuur bepaal je natuurlijk zelf, maar wij toetsen deze aan de regels voor toegankelijkheid en sturen bij waar nodig. Zo geraakt er niemand de weg kwijt.

Tekstuele inhoud

Jij bent de master van je eigen content. Wij kijken over je schouder mee en geven advies over hoe je teksten inclusiever kan schrijven. Vaak komt dat neer op het schrappen van te veel jargon of té technische termen. Ben je zelf geen Brusselmans? Zet een paar bullets op de mail en wij schrijven je teksten uit.

Alternatieve tekst voor afbeeldingen

Een beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden… tenzij je dat beeld niet kan zien omdat je slechtziend bent. Wij voorzien de techniek om elke afbeelding ook voor slechtzienden tastbaar te maken. Jij vult tekst in, wij doen de rest. Zo worden slechtzienden ook helemaal wild van jouw nieuwe website.

Toetsenbordnavigatie

Terug naar de eerste computers, zonder muis. No way! Voor sommige mensen is dat wel de realiteit, zelfs in 2023. We zorgen ervoor dat alle functies en links op je website met een toetsenbord kunnen worden bereikt en geactiveerd. Zo kan iemand met een visuele beperking toch dat orderformulier invullen.

Kleurcontrast

Paars op groen is de mode! Dat zal wel zijn, maar voor sommige mensen is dat 1 grote waas. Zij kunnen de tekst niet onderscheiden van de achtergrond. Die mensen haken af en verlaten je website. Vanaf de ontwerp-fase houden we het contrast van de verschillende componenten in de website scherp in de gaten en zorgen dat deze voldoende hoog is. Wil je toch persé paars op groen? Dan voorzien we een hoge-contrast modus.

Audiodescriptie

Mensen met een visuele beperking hebben een gehoor als een klok. Wel, dan is het omzetten van je webteksten naar gesproken taal voor die mensen een zegen. Wij hebben ervaring met de implementatie van ReadSpeaker op een website om die text-to-speach te realiseren.

Onze agenda is toegankelijk!

Boek een halfuurtje in en kom alles te weten over e-Inclusie.

Boek een gesprek